Terug
Gepubliceerd op 15/10/2021

Besluit  gemeenteraad

do 07/10/2021 - 20:30

Aanvullende politieverordening inzake de vergunningsplicht voor clubhuizen van motorclubs

Aanwezig: Anne-Sophie Verschoore, raadslid-voorzitter
Luc Derudder, burgemeester
Carine Geldhof, Jonas Van D'huynslager, Olivier De Marez, schepenen
Jacques Goemaere, voorzitter BCSD
Marleen Lefebre, Stijn Manhaeghe, Annelies Braeckevelt, Koen Vandenbroucke, Koen Castelein, Greet Desmet, Marijke Verbeke, Davy Verhulst, Nadine Dejonckheere, Dirk De Keyzer, Flore Vanluchene, Wim Behaeghe, Cyriel Seys, raadsleden
Carl Vereecke, algemeen directeur
aanleiding

E-mail van 6 september 2021 van de politiezone Midow, korpschef Ruben Depaepe betreffende motorbendes.

juridische overwegingen

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, het laatst gewijzigd bij decreet van 16 juli 2021 tot aanpassing van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, wat de delegatie van de bevoegdheid voor het ondertekenen van authentieke akten over onroerende verrichtingen betreft. 

Gecoördineerde wetten nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, het laatst gewijzigd bij wet van 18 juni 2018 betreffende wet houdende diverse bepalingen inzake burgerlijk recht en bepalingen met het oog op de bevordering van alternatieve vormen van geschillenoplossing.

Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, het laatst gewijzigd bij wet van 5 maart 2021 betreffende wet tot harmonisering van de procedure inzake verkeersovertredingen binnen het toepassingsgebied van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

Besluit van de gemeenteraad van 2 november 2017 betreffende algemeen politiereglement: algemeen; lokaal en zonaal gedeelte: hervaststellen, het laatst gewijzigd bij besluit van de gemeenteraad van 6 mei 2021 betreffende algemeen politiereglement: hoofdstuk 1 verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare afvalstoffen en begrippenkader: wijzigen.

feiten, context, argumentatie

Aan het algemeen politiereglement kunnen aanvullend en specifieke politiereglementen worden gekoppeld.

Inbreuken tegen de bepalingen van aanvullende gemeentelijke reglementen kunnen bestraft worden met een gemeentelijke administratieve sanctie volgens de bestuurlijke procedure bepaald in Titel VI van het algemeen politiereglement van de politiezone Midow.

De gemeente staat in voor het handhaven van de openbare rust, veiligheid, gezondheid en kan maatregelen nemen tegen het verstoren van de openbare orde (met inbegrip van overlast), inclusief het nemen van politiemaatregelen.

De gemeente is zich bewust van de noodzaak van een goed georganiseerd bestuur, hetgeen onder andere betekent dat de gemeente over de nodige reglementen en verordeningen beschikt, waarbij de naleving wordt gehandhaafd.

Het is nodig om de risico’s die de inplanting en de exploitatie van clubhuizen van motorclubs en gelijkaardig georganiseerde, hiërarchisch gestructureerde bendes met zich kunnen meebrengen (o.a. het aan- en afrijden van lawaaierige voertuigen, ’s nachts en overdag, wildparkeren, geluidsoverlast, enz.) te controleren ter vrijwaring van de openbare rust en veiligheid.

Er heerst een historische rivaliteit heerst tussen motorbendes en gelijkaardig georganiseerde, hiërarchisch gestructureerde bendes, hun supportclubs, leden en sympathisanten.

Ingevolge de bestuurlijke aanpak van criminele motorbendes en gelijkaardig georganiseerde, hiërarchisch gestructureerde bendes in Limburg, Nederland en Duitsland tal van clubhuizen van motorbendes en gelijkaardig georganiseerde, hiërarchisch gestructureerde bendes zich hebben gevestigd in België of dit willen doen.

Een uniforme aanpak door de gemeenten is noodzakelijk.

In de provincie West-Vlaanderen hebben er al incidenten zich voorgedaan met motorbendes en gelijkaardig georganiseerde, hiërarchisch gestructureerde bendes.

Uit de aard van bovenvermelde elementen blijkt dat de leden van motorbendes en gelijkaardig georganiseerde, hiërarchisch gestructureerde bendes confrontaties op plaatsen en evenementen, privaat dan wel besloten, niet schuwen en elkaar met wapens bevechten. Het risico op provocatie of confrontatie tussen rivaliserende motorclubs, maar ook het uitoefenen van criminele praktijken in de clubhuizen is reëel.

De gemeente heeft de plicht toe te zien op de veiligheid van haar burgers en inwoners.

Het doel van deze politieverordening is om motorbendes en straatbendes die veelal hiërarchisch zijn gestructureerd, te weren uit de gemeente om de verstoring van de openbare orde met inbegrip van overlast tegen te gaan;

De politiezone Midow vraagt aan de gemeenten binnen de zone om deze aanvullende politieverordening voor te leggen aan de respectievelijke gemeenteraden.

Toelichting door de heer Derudder, burgemeester.

financiële impact

niet van toepassing

amendement

niet van toepassing

tussenkomsten

niet van toepassing

Publieke stemming
Aanwezig: Anne-Sophie Verschoore, Luc Derudder, Carine Geldhof, Jonas Van D'huynslager, Olivier De Marez, Jacques Goemaere, Marleen Lefebre, Stijn Manhaeghe, Annelies Braeckevelt, Koen Vandenbroucke, Koen Castelein, Greet Desmet, Marijke Verbeke, Davy Verhulst, Nadine Dejonckheere, Dirk De Keyzer, Flore Vanluchene, Wim Behaeghe, Cyriel Seys, Carl Vereecke
Voorstanders: Luc Derudder, Carine Geldhof, Jonas Van D'huynslager, Olivier De Marez, Jacques Goemaere, Anne-Sophie Verschoore, Marleen Lefebre, Stijn Manhaeghe, Annelies Braeckevelt, Koen Vandenbroucke, Koen Castelein, Greet Desmet, Marijke Verbeke, Davy Verhulst, Nadine Dejonckheere, Dirk De Keyzer, Flore Vanluchene, Wim Behaeghe, Cyriel Seys
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
besluit

Artikel 1

De raad keurt de aanvullende politieverordening inzake de vergunningsplicht voor clubhuizen van motorclubs en gelijkaardig georganiseerde, hiërarchische gestructureerde bendes aan het algemeen politiereglement van de politiezone Midow goed:

HOOFDSTUK 15. VERGUNNINGSPLICHT VOOR CLUBHUIZEN VAN MOTORCLUBS EN GELIJKAARDIG GEORGANISEERDE, HIERARCHISCHE GESTRUCTUREERDE BENDES

Art. 830. Begrippenkader  

Voor de toepassing van dit hoofdstuk wordt onder volgende begrippen verstaan:

    1. Motorclub en gelijkaardig georganiseerde, hiërarchische gestructureerde bendes: een hiërarchisch gestructureerde groep van twee of meer personen gekenmerkt door een gemeenschappelijke ideologie of groepscultuur die naar de buitenwereld wordt veruitwendigd door het gebruik van gemeenschappelijke kenmerken, zoals symbolen, clubemblemen, colors, tatoeages, materialen, voertuigen, kledij, foto’s en ongeacht het effectieve bezit of gebruik van een motor;
    2. Clubhuis: een ruimte of locatie waar een bijeenkomst van een motorclub plaatsvindt.
    3. Exploitant: de natuurlijke persoon of personen, de feitelijke vereniging of de rechtspersoon, al dan niet eigenaar, die een clubhuis, in feite of in rechte faciliteert of uitbaat.
    4. Organisator: de natuurlijke persoon of personen, de feitelijke vereniging, of de rechtspersoon, die een bijeenkomst van een motorclub in feite of in rechte organiseert.
    5. Deelnemer: de natuurlijke persoon, die aanwezig is op een bijeenkomst van een motorclub.

Art. 831. Toepassingsgebied

§ 1.  Het is verboden om op het grondgebied van de gemeente zonder vergunning een clubhuis te vestigen of bijeenkomsten van clubhuizen voor motorclubs te faciliteren. 
§ 2.  Deze politieverordening is van toepassing op alle bestaande en nieuw te openen clubhuizen, die rekening houdend met art. 1.1 van deze politieverordening, beschouwd worden als een clubhuis voor motorclub en gelijkaardig georganiseerde, hiërarchische gestructureerde bendes.
§ 3.  Voor de bestaande clubhuizen van motorclubs moet de uitbater uiterlijk binnen een periode van 6 maanden na de inwerkingtreding van deze afhandeling een clubhuisvergunning aanvragen. De aanvraag geldt als tijdelijke clubhuis vergunning tot de definitieve vergunning wordt verleend of geweigerd. Alle andere clubhuizen worden bij de inwerkingtreding van deze politieverordening als nieuw te openen beschouwd en zijn verplicht om in het bezit te zijn van een clubhuis vergunning bij aanvang van de uitbating.

Art. 832. Aanvraagprocedure

1. De aanvraag

§ 1.  Voor het verkrijgen van een clubhuis vergunning dient de exploitant een schriftelijke aanvraag in bij de burgemeester.

De aanvraag bestaat minstens uit:

    • een uittreksel strafregister volgens artikel 596, tweede lid van het Wetboek van Strafvordering (vroeger: model 2) van de exploitant en de organisator en van de organen en/of vertegenwoordigers van de rechtspersoon;
    • een uittreksel van alle gegevens uit het UBO-register van de rechtspersoon exploitant en organisator;
    • een kopie van de identiteitskaart van de exploitant;
    • een kopie van de identiteitskaart van de aangestelde(n) van de exploitant;
    • het telefoonnummer en e-mailadres waarop de exploitant te bereiken is;
    • de naam van de motorclub en gelijkaardig georganiseerde, hiërarchische gestructureerde bendes;
    • het juiste adres, telefoonnummer en e-mailadres van het clubhuis;
    • in voorkomend geval, een kopie van de statuten van de vennootschap en/of vereniging;
    • in voorkomend geval, een ondernemingsnummer.

§ 2.  De burgemeester kan bepalen dat nader te bepalen documenten overhandigd moeten worden.
§ 3.  De aanvraag is onvolledig wanneer de documenten vermeld in het aanvraagformulier ontbreken. De aanvrager beschikt over een termijn van 30 kalenderdagen na mededeling van dit feit, om de ontbrekende documenten in te dienen.

2. De ontvankelijkheidsvoorwaarden

§ 1.  De aanvraag van een clubhuisvergunning is slechts ontvankelijk wanneer voldaan is aan volgende voorwaarden:

    • De aanvraag moet volledig zijn.
    • De vestigingsplaats van een clubhuis dient te voldoen aan een afstandsregeling als volgt:

Er mag op de vestigingsplaats, waarvoor een vergunning wordt gevraagd, binnen een straal van 20 kilometer, te meten vanaf de toegangsdeur, geen andere motorclub gevestigd zijn.

§ 2.  Een nieuwe aanvraag van dezelfde exploitant of dezelfde organisator, voor dezelfde plaats én voor dezelfde bestemming, volgend op een onontvankelijke of geweigerde aanvraag, kan ten vroegste 1 jaar na de datum vermeld in de weigerings- of onontvankelijkheidsbeslissing worden ingediend, op straffe van onontvankelijkheid.

Deze nieuwe aanvraag dient vergezeld te zijn van de bevestiging ondertekend door de exploitant en de organisator, dat alle voorwaarden vermeld in dit reglement vervuld zijn.

3. Procedure ten gronde

§ 1.  Na de datum van de melding van een ontvankelijke aanvraag, volgen controles van de voorwaarden zoals vermeld in artikel 4 van dit reglement.
§ 2.  Bij negatieve controles wordt een hoorzitting georganiseerd die aanleiding kan geven tot een regularisatietermijn.
§ 3.  Binnen een termijn van 90 kalenderdagen, na de melding van een ontvankelijke aanvraag, wordt een beslissing genomen. Indien gerechtvaardigd door de complexiteit van het dossier, mag deze termijn éénmaal met maximaal dezelfde duur worden verlengd.

Art. 833.  Voorwaarden

De organisatie of de exploitatie van een clubhuis of de deelname aan een bijeenkomst van een motorclub of gelijkaardig georganiseerde, hiërarchische gestructureerde bendes is verboden, tenzij aan de hiernavolgende voorwaarden is voldaan.

1. Met betrekking tot de inrichting

    • Het clubhuis voldoet aan de geldende regelgeving met betrekking tot stedenbouw, milieu en omgeving.
    • Het clubhuis voldoet aan de brandveiligheidsvereisten zoals nader omschreven in de algemene politieverordening van de PZ Midow of van een door de burgemeester aangestelde toezichter.

Deze voorwaarden worden gecontroleerd door de gemeente en de politie. De gemeente en politie kunnen hiervoor bijkomende inlichtingen inwinnen bij andere diensten.

De politie stelt de burgemeester in kennis van de resultaten van deze controle.

2. Voorwaarden ten aanzien van de persoon

Er wordt een politioneel en/of administratief onderzoek gevoerd naar vaststellingen en/of veroordelingen, al dan niet met uitstel, opschorting, eenvoudige schuldverklaring voor inbreuken op feiten zoals omschreven in:

    1. het Strafwetboek, met uitzondering van de overtredingen in Titel X;
    2. de Drugswet; 
    3. de Wapenwet;
    4. de Wet Private Militie;
    5. de Vreemdelingenwet;
    6. de fiscale en sociale wetgeving;
    7. de camerawetgeving;
    8. vestigingsvoorwaarden;
    9. de wet op racisme of xenofobie ingegeven daden.

De hiernavolgende personen moeten aan een gunstig onderzoek voldoen:

    • de organisator;
    • de deelnemer;
    • de exploitant;
    • de organen en/of de vertegenwoordigers van de exploitant of de organisator;
    • andere personen die in welke hoedanigheid ook deelnemen aan een motorclub en gelijkaardig georganiseerde, hiërarchische gestructureerde bendes of de exploitatie van een clubhuis.

Als in dit onderzoek wordt vastgesteld dat er verschillende vaststellingen en/of veroordelingen zijn, kan het onderzoek als ongunstig worden beschouwd.

Deze voorwaarden worden gecontroleerd door de gemeente en de politie. Hiervoor kunnen bijkomende inlichtingen bij andere diensten worden ingewonnen.

Art. 834. Modaliteiten

Art. 834/1.

§1. Voor elke bijeenkomst van een motorclub dient de organisator, bij gebreke hieraan de exploitant, een deelnemerslijst op te maken met vermelding van naam, voornaam, roepnaam of alias, geboortedatum, rijksregisternummer, woonplaats en kentekenplaat van het voertuig.

§2. Op eerste verzoek van de lokale politie of de gemeente dient de organisator, bij gebreke hieraan de exploitant, de volledige en actuele deelnemerslijsten van de bijeenkomsten van de motorclub gedurende de laatste zes maanden te overhandigen.

Art. 834/2.

§1. Het clubhuis moet tijdens een bijeenkomst onmiddellijk zowel van binnen als van buiten zonder tussenkomst van een derde toegankelijk zijn met het oog op de toegang van controle- en hulpverleningsdiensten.

§2. Het is verboden om ramen van een  clubhuis tijdens de bijeenkomsten van de motorclub op enige wijze ondoorzichtig te maken (bijvoorbeeld: door er voorwerpen te plaatsen, de ramen met folie te bekleden, de gordijnen of de (rol)luiken te sluiten).

§3. Iedere aanwezige in het clubhuis dient ten allen tijde toegang te verlenen aan controle- en hulpverleningsdiensten.

Art. 834/3.

Het is verboden een bijeenkomst van een motorclub en gelijkaardig georganiseerde, hiërarchische gestructureerde bendes, die niet voldoet aan de bepalingen van dit reglement te faciliteren.

Art. 834/4.

Er mogen geen bijeenkomsten van de motorclub plaats vinden voor 07.00 uur en na 02.00 uur.

Art. 835. Administratieve sancties

Art. 835/1.

§1. Elke overtreding van dit politiereglement wordt bestraft met:

    • een administratieve geldboete tot maximaal 175,00 of 350,00 euro, naargelang het een minderjarige dan wel een meerderjarige overtreder betreft; 
    • en/of een tijdelijke of definitieve schorsing van de vergunning; 
    • en/of een tijdelijke of definitieve intrekking van de vergunning;
    • en/of een tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van de inrichting.

§2. Meer bepaald kan het college van burgemeester en schepenen de clubvergunning tijdelijk of definitief schorsen of intrekken of het clubhuis tijdelijk of definitief sluiten:

    • indien de exploitatie van een inrichting aanleiding geeft tot openbare ordeverstoring met inbegrip van overlast, wat zal blijken uit een door de politie samengesteld dossier;
    • indien geen opgave werd gedaan van gegevens of opgave werd gedaan van onjuiste gegevens in de aanvraag of bij wijzigingen van de gegevens in de aanvraag waardoor de veiligheid in het gedrang kan komen;
    • in geval van verschillende en/of herhaalde vaststellingen waaruit blijkt dat niet meer voldaan is aan de voorwaarden vermeld in dit reglement;
    • in geval het onderzoek in onderdeel 4 ongunstig is.

De sancties opgelegd door het college worden door de politie betekend of met een aangetekende brief ter kennis gebracht aan de overtreder. Het niet naleven van een administratieve sanctie van het college wordt bovendien bestraft met één van de hierboven voorziene administratieve sancties.

§3. In alle gevallen waarbij een administratieve sanctie van schorsing of intrekking van de clubvergunning werd opgelegd kan de burgemeester bijkomende voorwaarden opleggen vooraleer over te gaan tot het verlenen van een clubvergunning afhankelijk van specifieke omstandigheden, bv. de ligging van de inrichting.

§4. Onverminderd het voorgaande, kan de burgemeester en politie na en bij vaststelling van uitbating zonder clubvergunning de inrichting onmiddellijk en ter plaatse sluiten.

Art. 835/2.

Het opleggen van administratieve sancties gebeurt volgens de bepalingen en op grond van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (B.S., 1 juli 2013).

Art. 836. Administratieve maatregelen

§1. Telkens wanneer de openbare orde (met inbegrip van overlast) in gevaar is, kan de burgemeester maatregelen nemen om dit gevaar of het risico erop, te doen ophouden. Indien deze maatregelen niet worden uitgevoerd, kan de burgemeester van ambtswege op kosten en risico van degene die in gebreke gebleven is, tot uitvoering laten overgaan.

§2.  Het niet naleven van de maatregelen van de burgemeester wordt bovendien bestraft met de in artikel 835 voorziene administratieve sancties.

Art. 837. Onverminderd de sancties in het algemeen gemeentelijk politiereglement

De overtredingen tegen dit besluit kunnen bestraft worden met gemeentelijke administratieve sancties overeenkomstig de bepalingen van het algemeen politiereglement van de Politiezone Midow zoals vastgesteld in zitting van 2 november 2017, het laatst gewijzigd bij besluit van de gemeenteraad van 6 mei 2021 betreffende algemeen politiereglement: hoofdstuk 1 verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare afvalstoffen en begrippenkader: wijzigen.

Artikel 2

De goedgekeurde politieverordening inzake de vergunningsplicht voor clubhuizen van motorclubs wordt geïntegreerd in het lokaal deel van het algemeen politiereglement vastgesteld in zitting van 2 november 2017, het laatst gewijzigd bij besluit van de gemeenteraad van 6 mei 2021 betreffende algemeen politiereglement: hoofdstuk 1 verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare afvalstoffen en begrippenkader: wijzigen, en dit met een nieuw hoofdstuk 15 vanaf artikel 830.

Artikel 3

Deze beslissing zal worden bekendgemaakt in toepassing van artikelen 285-287 en 330 van het decreet over het lokaal bestuur.