Terug
Gepubliceerd op 22/04/2022

Besluit  college van burgemeester en schepenen

wo 23/03/2022 - 19:00

Algemeen tijdelijk gemeentelijk reglement voor de inname van het openbaar domein voor 2022

Aanwezig: Luc Derudder, Carine Geldhof, Jonas Van D'huynslager, Olivier De Marez, Jacques Goemaere, Carl Vereecke
aanleiding

Maatregelen van het overlegcomité van 4 maart 2022 en het strategisch commercieel plan om proefopstellingen mogelijk te maken ter voorbereiding van een meer definitief gemeentelijk reglement voor de inname van het openbaar domein.

feiten, context en argumentatie

De wet van 11 maart 2022 tot opheffing van de instandhouding van de epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19-pandemie heeft in de artikelen 2 en 3 volgende wetten en koninklijke besluiten opgeheven:

  • het koninklijk besluit van 27 januari 2022 houdende de afkondiging van de instandhouding van de epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID–19-pandemie, bekrachtigd bij de wet van 11 februari 2022;
  • de wet van 11 februari 2022 tot bekrachtiging van het koninklijk besluit van 27 januari 2022 houdende de afkondiging van de instandhouding van de epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19-pandemie;
  • het koninklijk besluit van 28 oktober 2021 houdende de nodige maatregelen van bestuurlijke politie teneinde de gevolgen voor de volksgezondheid van de afgekondigde epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19 pandemie te voorkomen of te beperken, wordt opgeheven.

Deze wet treedt in werking de dag waarop ze in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt, namelijk op 11 maart 2022.

Het overlegcomité van 21 januari 2022 keurde verder het gebruik van een coronabarometer goed. De coronabarometer kent drie fases die de druk op de zorg weerspiegelen:

  • Code geel: de epidemiologische situatie en druk op de ziekenhuizen is onder controle;
  • Code oranje: toenemende druk op het zorgsysteem, er moet ingegrepen worden om de trend opnieuw te keren;
  • Code rood: hoog risico op overbelasting van het gezondheidszorgsysteem.

De barometer concentreert zich op publieksevenementen, horeca en vrijetijdsactiviteiten. Voor het bepalen van maatregelen wordt telkens een onderscheid gemaakt tussen activiteiten die binnen/buiten plaatsvinden en die niet-dynamisch/dynamisch zijn. Andere sectoren kunnen eventueel naderhand worden toegevoegd. Onderwijs en sociale contacten zullen niet opgenomen worden.

Vanaf 7 maart 2022 ’s ochtends schakelt de coronabarometer naar code geel (https://www.belgium.be/nl/nieuws/2022/overlegcomite_code_geel_vanaf_maandag_7_maart#:~:text=Vanaf%207%20maart%20schakelt%20de,worden%20na%20twee%20jaar%20afgeblazen).  

Dat heeft het Overlegcomité beslist.

“Zo verdwijnt onder meer het Covid Safe Ticket in de horeca en vervallen beperkingen voor evenementen. Ook de epidemische noodsituatie en de federale fase van het nationaal noodplan worden na twee jaar afgeblazen. Het Overlegcomité stelt vast dat de besmettingen en het aantal nieuwe hospitalisaties een constante dalende trend volgen. Het reproductiegetal voor besmettingen en hospitalisaties blijft constant lager dan 1, wat wijst op een duidelijk zwakkere viruscirculatie. Intussen gaat ook het aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen in dalende lijn, ruim onder de drempel van 300 bedden. Ruim 9 miljoen Belgen kregen een volledige primovaccinatie, ruim 7 miljoen werd ook geboosterd.

Op basis van deze evoluties beslist het Overlegcomité om vanaf maandag 7 maart over te schakelen naar code geel. Ook de epidemische noodsituatie wordt volgende week opgeheven en er komt een einde aan de federale fase van het nationaal noodplan dat op 13 maart 2020 werd afgekondigd bij het begin van de coronacrisis.

Concreet betekent dit dat alle beperkingen vervallen, onder meer in de horeca, winkels en evenementensector.”

Het reglement zal enkel gelden tot 31 oktober 2022, onverminderd de federale maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19.

Het gemeentebestuur heeft in 2021 openbare werken uitgevoerd in de Hoogstraat en Wielsbekestraat en wil met dit tijdelijk gemeentelijk reglement elke inname van het openbaar domein regelen als proef en voorbereiding op een definitief vast te stellen reglement, dat alsdan ter goedkeuring zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

financiële impact

niet van toepassing

juridische overwegingen

Wet van 11 maart 2022 tot opheffing van de instandhouding van de epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19-pandemie.

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, het laatst gewijzigd bij besluit van de Vlaamse Regering van 17 juli 2020 tot wijziging van diverse decreten en besluiten van de codificatie van de decreten betreffende het Vlaamse woonbeleid.

Besluit van de Vlaamse regering van 2 april 2021 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2010 tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen, waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is, wat betreft een tijdelijke regeling voor terrassen voor de horeca in het kader van het coronavirus.

Ministerieel besluit van 10 maart 2022 houdende de opheffing van het ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende de afkondiging van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID 19.

Besluit van de gemeenteraad van 2 november 2017 betreffende algemeen politiereglement: algemeen, lokaal en zonaal gedeelte: hervaststellen, het laatst gewijzigd bij besluit van de gemeenteraad van 7 oktober 2021 houdende de aanvullende politieverordening inzake de vergunningsplicht voor clubhuizen van motorclubs, meer bepaalde de artikelen 28, 29 en 30.

Besluit van de gemeenteraad van 5 november 2020 betreffende reglement tot delegatie van bevoegdheden aan het college van burgemeester en schepenen: (her-)vaststellen.

besluit

Artikel 1

Onverminderd de artikelen 28, 29 en 30 van het besluit van de gemeenteraad van 2 november 2017 betreffende algemeen politiereglement: algemeen, lokaal en zonaal gedeelte: hervaststellen, het laatst gewijzigd bij besluit van de gemeenteraad van 7 oktober 2021 houdende de aanvullende politieverordening inzake de vergunningsplicht voor clubhuizen van motorclubs, keurt het college van burgemeester en schepenen volgend algemeen tijdelijk gemeentelijk reglement goed voor elke inname van het openbaar domein (van 1 april 2022 tot en met 31 oktober 2022) als volgt:

A.     Uitzonderlijke omstandigheden

Artikel 1

Dit tijdelijk gemeentelijk reglement is geldig voor elke inname van het openbaar domein (vanaf 1 april 2022 tot en met 31 oktober 2022). De inname van het openbaar domein is een proefopstelling om na evaluatie te komen tot een definitief gemeentelijk reglement en ter compensatie voor het verlies van ruimte en capaciteit in de winkel, het bedrijf, de onderneming om het cliënteel op voldoende afstand (1,5 m) uit elkaar te plaatsen.

B.     Aanvraag

Artikel 2

Elke inname van het openbare domein dient vooraf aangevraagd te worden aan het gemeentebestuur via het standaard aanvraagformulier, eventueel in combinatie met een aanvraag voor het bekomen van een signalisatievergunning.

Artikel 3

Voor iedere vernieuwing, verlenging of aanpassing dient er een nieuwe schriftelijke aanvraag te gebeuren overeenkomstig artikel 2 van dit reglement.

Artikel 4

De aanvraag moet minstens 14 dagen vóór de inname van het openbaar domein ingediend worden en 14 dagen ingeval voor de inname van het openbaar domein volgens het algemeen politiereglement een signalisatievergunning moeten genomen worden voor de organisatie van de openbare weg en voor het verkeer.

C.     In acht te nemen bijzondere voorwaarden

Artikel 5

Er moet te allen tijde een vrije doorgang van 1,50 meter gegarandeerd worden op het voetpad.

Op het deel van het openbaar domein dat vrij moet blijven voor voetgangers, fietsers of gemotoriseerd of ander verkeer mag geen enkele hindernis of verhoogde vloer worden aangebracht.

De burgemeester kan in zijn vergunning opleggen dat de afbakening van het terras van die aard moet zijn dat op geen enkel ogenblik mens of dier rechtstreeks van op het terras de naastliggende rijbaan op kan lopen of dat voorwerpen van op het terras op de rijbaan kunnen terechtkomen.

Ter gelegenheid van evenementen, omwille van verkeersveiligheid etc., kan de burgemeester te allen tijde de vergunninghouder verplichten de inname van het openbaar domein door een terras geheel of gedeeltelijk en tijdelijk te stoppen of op te schorten en dit zonder enig recht voor de vergunninghouder op schadevergoeding lastens de gemeente.

Artikel 6

Wanneer er meer oppervlakte van het openbaar domein wordt ingenomen dient er een nieuwe vergunning aangevraagd te worden. Wanneer er minder oppervlakte of voor een kortere duur openbaar domein wordt ingenomen dient de aanvrager dit op eigen initiatief te melden.

Artikel 7

Het aanbrengen, vastmaken en verankeren van vaste constructies op het openbaar domein is verboden.

Artikel 8

De toelating voor het innemen van het openbaar domein wordt verleend op naam van de aanvrager en kan niet overgedragen worden, tenzij met schriftelijke toelating van het gemeentebestuur.

Artikel 9

De toelating voor het innemen van het openbaar domein is beperkt in de tijd, met name vanaf 1 april 2022 tot en met 31 oktober van het lopend kalenderjaar.

Artikel 10

Het gemeentebestuur kan altijd bijkomende voorwaarden opleggen aan de aanvrager.

Artikel 11

Het signaleren van de inname van het openbaar domein is een verantwoordelijkheid van de aanvrager en dient te gebeuren volgens de geldende wettelijke richtlijnen. 

Artikel 12

De toelating voor het innemen van het openbaar domein kan door het college van burgemeester en schepenen ingetrokken of voor een bepaalde duur geschorst worden indien zulks noodzakelijk geacht wordt in het kader van het algemeen belang of van de openbare orde en veiligheid. De intrekking of tijdelijke schorsing geeft geen enkel recht op enige schadevergoeding.

Artikel 13

Ingeval er na het einde van de inname beschadiging of verontreiniging vastgesteld wordt van de ingenomen ruimte, wordt de aanvrager ertoe gehouden om de toegebrachte schade te herstellen of te vergoeden.

Artikel 14

Indien de aanvraag handelt over een locatie langs een gewestweg, dient het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) ook een vergunning te verlenen. Het gemeentebestuur zal deze aanvraag bezorgen aan het AWV.

Artikel 15

De eventuele verschuldigde retributie en/of belasting op de boven vermelde inname van het openbaar domein wordt vastgelegd in de desbetreffende retributie- of belastingreglementen.

D.     Terrassen

Artikel 16

Terrassen mogen enkel geplaatst worden vanaf 1 april 2022 tot en met 31 oktober 2022 en onverminderd de federale en Vlaamse coronamaatregelen, die alsnog kunnen gelden en alsnog nageleefd zouden moeten worden.

Artikel 17

Een terras mag enkel tijdens de openingsuren van de zaak op het openbaar domein geplaatst worden, doch mag nooit gebruikt worden vóór 8 u. ’s morgens en na 24 u. ’s avonds, tenzij met uitdrukkelijke toelating van het college van burgemeester en schepenen en in uitzonderlijke omstandigheden (plaatselijke kermis of andere jaarlijks terugkerende activiteiten of evenementen) en onverminderd de eventuele federale en Vlaamse coronamaatregelen, die gelden en nageleefd moeten worden.

Artikel 18

Tijdens de sluitingsuren moet het terras, de tafels en stoelen verwijderd worden van het openbare domein.

Artikel 19

De verleende vergunning voor het inrichten van een terras op het openbaar domein is geldig tot uiterlijk 31 oktober 2022.

De toelating voor het uitstallen van een terras op het openbaar domein dient jaarlijks aangevraagd te worden.

Artikel 20

Het terras dient te worden beveiligd, met reflectoren te worden gesignaleerd en moet 's nachts goed zichtbaar zijn.

Terrassen kunnen slechts toegelaten worden op plaatsen waar de verkeersstroom niet te dicht langs de stoeprand voorbijkomt.

Artikel 21

Onverminderd het verbod dat iedere vorm van vastmaken of verankeren aan het openbaar domein verbiedt, zoals bepaald in artikel 7 van dit reglement, mogen op het terras zonne- en/of windschermen geplaatst worden in zoverre deze de openbare veiligheid niet in het gedrang brengen.

Binnen de toegelaten terraszone mogen enkel tafels, stoelen, banken, decoraties geplaatst worden : alle andere gewenste uitrustingen (verhoogde vloeren, wind- of zonneschermen, verwarming) moeten expliciet in de aanvraag worden vermeld en als dusdanig worden vergund.

Artikel 22

Op en rond het terras:

§ 1 terrasafbakeningen:

    1. de eigenaar/uitbater moet op eigen kosten een uniforme afbakening plaatsen;
    2. de afbakening mogen maximaal 90 cm hoog zijn;
    3. de afbakeningen moeten wegneembaar zijn;
    4. de afbakeningen mogen nooit de veiligheid van de weggebruiker in gevaar brengen;
    5. er mag geen reclame worden aangebracht op of bevestigd worden aan de afbakeningen;
    6. voorafgaandelijk dient een ontwerp ingediend bij het gemeentebestuur.

§ 2 terrasmeubilair:

    1. het terrasmeubilair moet te allen tijde in goede staat worden gehouden;
    2. tafels en stoelen mogen voor een periode van maximaal 48 uur opgeborgen worden op het eigen terras: de hoogte van de gestapelde stoelen en tafels mag max. 2m zijn;
    3. als het terras niet wordt gebruikt mogen tafels, stoelen en ander terrasmeubilair bij elkaar gezet worden en worden afgedekt met dekzeilen: deze zeilen mogen nooit op het openbaar domein blijven liggen als het terrasmeubilair uitstaat;
    4. de berging van terrasstoelen, tafels of ander materiaal, zelfs tijdelijk, is in een straal van 5 meter rond monumenten, zoals standbeelden, perron, stadspompen, rond zitbanken, fietsstaanders enz. verboden;
    5. terrasmeubilair mag nooit buiten de vergunde terrasoppervlakte worden geplaatst.

§ 3 terrasschermen:

Voor de veiligheid van de wandelaar/bezoeker moeten bovengrondse obstakels waar mogelijk vermeden worden.

Op het terras kunnen zonne- en windschermen op het terras geplaatst worden, doch zonder dat de gebruikers van het terras of wandelaars langs het terras gevaar moeten lopen of risico’s moeten nemen.

§ 4 publiciteit en terrasdecoraties:

Op of rond het terras mogen maximaal twee publiciteitspanelen geplaatst worden:

    1. deze mogen enkel op het eigen terras worden geplaatst;
    2. ze mogen absoluut niet tegen de bomen worden bevestigd;
    3. ze mogen maximaal volgende afmetingen hebben : grondoppervlakte 100x50 cm en hoogte 150 cm;
    4. maximaal 1/3 van de oppervlakte (van beide zijden) mag worden voorzien van publiciteit van leveranciers van drank of eetwaren.

Artikel 2

Dit algemeen gemeentelijk reglement wordt kenbaar gemaakt op de gemeentelijke website en zoals wettelijk voorgeschreven.