Terug
Gepubliceerd op 09/03/2023

Besluit  gemeenteraad

do 02/03/2023 - 20:30

Algemeen gemeentelijk reglement voor de inname van het openbaar domein voor doeleinden van commercieel belang of horecaterrassen

Aanwezig: Anne-Sophie Verschoore, schepen-voorzitter
Luc Derudder, burgemeester
Carine Geldhof, Jonas Van D'huynslager, Olivier De Marez, schepenen
Marleen Lefebre, Annelies Braeckevelt, Koen Vandenbroucke, Greet Desmet, Marijke Verbeke, Davy Verhulst, Nadine Dejonckheere, Dirk De Keyzer, Flore Vanluchene, Wim Behaeghe, Cyriel Seys, Marleen Martin-Debacker, raadsleden
Carl Vereecke, algemeen directeur
Verontschuldigd: Stijn Manhaeghe, Koen Castelein, raadsleden
aanleiding

De noodzaak om een reglement te hebben voor inname openbaar domein voor terrassen.

juridische overwegingen

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, het laatst gewijzigd bij decreet van 3 februari 2023 tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, wat betreft de oprichting van een deontologische commissie bij de gemeenteraad en de districtsraad.

Besluit van de gemeenteraad van 1 september 2022 betreffende algemeen politiereglement: algemeen en zonaal gedeelte: wijzigen, meer bepaald de artikels 28, 29 en 30.

feiten, context, argumentatie

Om te komen tot een kwaliteitsvolle invulling van het openbaar domein moeten een aantal basisprincipes vastgelegd worden.

De voorschriften beogen de veiligheid van de horecaterrassen alsook de integratie in de omgeving.

De horecaterrassen mogen op geen enkel ogenblik de doorgang voor voetgangers, rolstoelgebruikers, ... en hulpdiensten hinderen.

Het plaatsen van horecaterrassen op het openbaar domein impliceert een tijdelijke ingebruikname van het openbaar domein en geen fysieke uitbreiding van de horecazaak of het bekomen van een verworven recht.

Toelichting door de heer De Marez, schepen.

financiële impact

niet van toepassing

amendement

niet van toepassing

tussenkomsten

niet van toepassing

Publieke stemming
Aanwezig: Anne-Sophie Verschoore, Luc Derudder, Carine Geldhof, Jonas Van D'huynslager, Olivier De Marez, Marleen Lefebre, Annelies Braeckevelt, Koen Vandenbroucke, Greet Desmet, Marijke Verbeke, Davy Verhulst, Nadine Dejonckheere, Dirk De Keyzer, Flore Vanluchene, Wim Behaeghe, Cyriel Seys, Marleen Martin-Debacker, Carl Vereecke
Voorstanders: Luc Derudder, Carine Geldhof, Jonas Van D'huynslager, Olivier De Marez, Anne-Sophie Verschoore, Marleen Lefebre, Annelies Braeckevelt, Koen Vandenbroucke, Greet Desmet, Marijke Verbeke, Davy Verhulst, Nadine Dejonckheere, Dirk De Keyzer, Flore Vanluchene, Wim Behaeghe, Cyriel Seys, Marleen Martin-Debacker
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
besluit

Het algemeen gemeentelijk reglement voor de inname van het openbaar domein voor doeleinden van commercieel belang of horecaterrassen wordt als volgt vastgesteld:

A. Toepassingsgebied

Artikel 1

Elke inname van het openbaar domein op het grondgebied van Oostrozebeke voor doeleinden van commercieel belang door middel van terrassen, uitstallingen, verkoopkramen en andere voorwerpen, die voor handelsdoeleinden worden uitgebaat, is onderworpen aan de voorafgaande vergunning van het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 2

Voor de plaatsing van een terras op privé-eigendom, dient er in bepaalde gevallen een omgevingsvergunning aangevraagd te worden.

Artikel 3

Dit reglement is niet van toepassing op de evenemententerrassen.

De toelating voor evenemententerras wordt aangevraagd via het online formulier samen met de toestemming voor de organisatie van het evenement.

Een aparte terrasvergunning is niet vereist.

Artikel 4

De horeca-uitbaters krijgen onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid om tijdelijke terrassen in te richten op parkeerplaatsen of de openbare weg.

Hierbij wordt gestreefd naar een kwaliteitsvolle en veilige inrichting en kunnen bijzondere voorwaarden opgelegd worden.

De aanvraag moet voldoende gemotiveerd zijn, wordt individueel bekeken en wordt beslist door het college van burgemeester en schepenen.

B. Aanvraagprocedure

Artikel 5

Er is steeds voorafgaandelijke schriftelijke toestemming nodig van het college van burgemeester en schepenen om een horecaterras op het openbaar domein te mogen plaatsen.

De toelatingsaanvraag kan enkel worden ingediend via het daartoe bestemd aanvraagformulier op de website ten laatste 30 kalenderdagen voor het plaatsen van het horecaterras.

De aanvraag moet vervolledigd worden met:

  • een inplantingsplan met vermelding van alle afmetingen en intekening van de obstakels in de directe omgeving van het terras;
  • duidelijke foto's van de locatie, vanuit verschillende hoekpunten;
  • de periode waarin het terras zal worden geëxploiteerd. Er is een keuze tussen een zomerterras van 1 maart tot en met 31 oktober, winterterras van 1 november tot en met 29 februari en jaarterras van 1 januari tot en met 31 december).

De vergunning wordt verleend voor 1 jaar en wordt stilzwijgend verlengd.

Voor elke wijziging of vervanging (bv. oppervlakte, uitbater,…) dient de toelatingsaanvraag hernieuwd te worden.

De vergunning is persoonlijk en niet overdraagbaar.

C. In acht te nemen bijzondere voorwaarden

Artikel 6

Er moet te allen tijde een vrije doorgang van 1.20 meter gegarandeerd worden op het voetpad.

Op het deel van het openbaar domein dat vrij moet blijven voor voetgangers, fietsers of gemotoriseerd of ander verkeer mag geen enkele hindernis of verhoogde vloer worden aangebracht.

Binnen de terraszone dient een obstakelvrije doorgang van minstens 1.20 meter, bij voorkeur loodrecht op de hoofdingang van de horeca-uitbating, gehandhaafd worden.

De horecaterrassen mogen nooit de doorgang voor hulpdiensten hinderen.

Hulpdiensten vereisen steeds een vrije doorgang van 4 meter.

De burgemeester kan in zijn vergunning opleggen dat de afbakening van het terras van die aard moet zijn dat op geen enkel ogenblik mens of dier rechtstreeks van op het terras de naastliggende rijbaan op kan lopen of dat voorwerpen van op het terras op de rijbaan kunnen terechtkomen.

Ter gelegenheid van evenementen, omwille van verkeersveiligheid etc., kan de burgemeester te allen tijde de vergunninghouder verplichten de inname van het openbaar domein door een terras geheel of gedeeltelijk en tijdelijk te stoppen of op te schorten en dit zonder enig recht voor de vergunninghouder op schadevergoeding lastens de gemeente.

Artikel 7

Wanneer er meer oppervlakte van het openbaar domein wordt ingenomen dient er een nieuwe vergunning aangevraagd te worden.

Wanneer er minder oppervlakte of voor een kortere duur openbaar domein wordt ingenomen dient de aanvrager dit op eigen initiatief te melden.

Artikel 8

Het aanbrengen, vastmaken en verankeren van vaste constructies op het openbaar domein is verboden tenzij mits voorafgaande en schriftelijke aanvraag en strikt voorwaardelijke toelating van het gemeentebestuur.

Bij het tijdelijk verwijderen van de constructie mag er geen hindernis zijn voor de weggebruikers.

Artikel 9

De toelating voor het innemen van het openbaar domein wordt verleend op naam van de aanvrager en kan niet overgedragen worden, tenzij met schriftelijke toelating van het gemeentebestuur.

Artikel10

Het gemeentebestuur kan altijd bijkomende voorwaarden opleggen aan de aanvrager.

Artikel 11

Het signaleren van de inname van het openbaar domein is een verantwoordelijkheid van de aanvrager en dient te gebeuren volgens de geldende wettelijke richtlijnen.

Artikel 12

De toelating voor het innemen van het openbaar domein kan door het college van burgemeester en schepenen ingetrokken of voor een bepaalde duur geschorst worden indien zulks noodzakelijk geacht wordt in het kader van het algemeen belang of van de openbare orde en veiligheid.

De intrekking of tijdelijke schorsing geeft geen enkel recht op enige schadevergoeding.

Artikel 13

Ingeval er na het einde van de inname beschadiging of verontreiniging vastgesteld wordt van de ingenomen ruimte, wordt de aanvrager ertoe gehouden om de toegebrachte schade te vergoeden.

De gemeente zal de herstelling uitvoeren en de kosten zijn ten laste van de aanvrager.

De aanvrager kan nadien een schadebestek van de uitgevoerde herstelling bij het gemeentebestuur opvragen.

Artikel 14

Indien de aanvraag handelt over een locatie langs een gewestweg, dient het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) ook een vergunning te verlenen.

Het gemeentebestuur zal deze aanvraag bezorgen aan het AWV.

D. Terrassen

Artikel 15

Terrassen mogen het ganse jaar door blijven staan (winter- en zomerterras) indien ze effectief gebruikt worden en in veilige omstandigheden.

Bij ‘effectief gebruik’ wordt een terras met uitgestald meubilair bedoeld.

Het louter stapelen van stoelen en tafels, en het louter gebruik van het terras als rokersruimte, behoren niet tot het effectief gebruik.

In het aanvraagformulier moet de periode doorgegeven worden.

Artikel 16

Een terras mag enkel tijdens de openingsuren van de zaak op het openbaar domein gebruikt worden, doch mag nooit gebruikt worden vóór 8 u. ’s morgens en na 24 u. ’s avonds, tenzij met uitdrukkelijke toelating van het college van burgemeester en schepenen en in uitzonderlijke omstandigheden (plaatselijke kermis of andere jaarlijks terugkerende activiteiten of evenementen).

Artikel 17

Onverminderd het verbod dat iedere vorm van vastmaken of verankeren aan het openbaar domein verbiedt, zoals bepaald in artikel 8 van dit reglement, mogen op het terras zonne- en/of windschermen geplaatst worden in zoverre deze de openbare veiligheid niet in het gedrang brengen.

Binnen de toegelaten terraszone mogen enkel tafels, stoelen, banken, decoraties geplaatst worden: alle andere gewenste uitrustingen (verhoogde vloeren, wind- of zonneschermen, verwarming) moeten expliciet in de aanvraag worden vermeld en als dusdanig worden vergund.

E. Inrichting en uitbating

Artikel 18

§ 1
Algemeen:

Bij de inrichting van een terras wordt gestreefd naar harmonie.

Voor de leefbaarheid van het openbaar domein en de visuele rust moeten de vormgeving, de gebruikte materialen, de kleuren van de terrasinrichting steeds een eenheid vormen, passen in de omgeving en bij het pand en zo dicht mogelijk aansluiten bij het  RAL-kleur 9005.

Dit is het hoofdkleur van de verlichtingspalen en het straatmeubilair.

§ 2
Terrasmeubilair:

  • Het terrasmeubilair moet te allen tijde in goede staat worden gehouden;
  • Op hetzelfde terras mogen verschillende soorten tafels en stoelen (laag, midden, hoog) gecombineerd worden. Al het meubilair moet samen één visueel geheel vormen;
  • Buiten de openingsuren dient het terrasmeubilair gestapeld te worden binnen de zone van de toelating, goed vastgemaakt tegen wind én beschermd tegen vandalisme en diefstal;
  • Tijdens een vakantieperiode of sluiting van de horecazaak van meer dan 14 kalenderdagen of wanneer het terras niet gebruikt wordt gedurende meer dan 14 kalenderdagen, moet de houder van de toelating de meubels verwijderen en stockeren;
  • Terrasmeubilair mag nooit buiten de vergunde terrasoppervlakte worden geplaatst.

§ 3
Parasols, zonnetenten of luifels:

  • Parasols zonnetenten of luifels moeten uitgevoerd worden in effen kleuren (geen fluorescerende kleuren en materialen). Ze dienen te passen bij het pand en in de omgeving. Op hetzelfde terras moeten alle zonnetenten, luifels én parasols in dezelfde kleurschakering zijn uitgevoerd (geen strepen, bollen e.a. decoratie);
  • In open stand mogen ze niet verder reiken dan de toegestane terraszone en de minimale vrije hoogte van 2.10 meter moet gevrijwaard worden;
  • De parasols, zonnetenten of vrijstaande zonnetenten worden iedere avond ingeklapt bij het sluiten van het terras;
  • De parasol of zonnetent mag niet in de grond verankerd worden, tenzij mits voorafgaande en schriftelijke aanvraag en mits strikt voorwaardelijke toelating van het gemeentebestuur. Bij het tijdelijk verwijderen van de constructie mag er geen hindernis zijn voor de weggebruikers;$
  • Terrasmeubilair mag nooit buiten de vergunde terrasoppervlakte worden geplaatst;
  • Indien de uitbater een zonnetent aan de gevel wenst te bevestigen dient hij een omgevingsvergunning aan de te vragen bij het omgevingsloket. De maximale uitval mag nooit verder reiken dan de toegestane terraszone. Er moet steeds een minimale vrije hoogte van 2.10 meter gevrijwaard worden in open stand. In gesloten stand moet de zonnetent zich om minimum 2.50 meter boven het maaiveld bevinden.

§ 4
Terrasschermen, windschermen:

  • In het kader van de aanvraag van een terrastoelating kan eveneens de toelating voor de plaatsing van tijdelijke terrasschermen aangevraagd worden. Bij de aanvraag van enkel een zomerterras dienen de schermen verwijderd te worden vóór de start van de winterperiode (november, december, januari en februari);
  • Voor het plaatsen van permanente terrasschermen dient de uitbater een omgevingsvergunning aan te vragen bij het omgevingsloket van de gemeente Oostrozebeke; 
  • Alle panelen, onderdelen,… op hetzelfde terras moeten van dezelfde vorm, duurzame materialen en kleur vervaardigd zijn;
  • Ze moeten een aaneengesloten geheel vormen, zonder in- of uitsprongen of gevaarlijke uitsteeksels;
  • Terrasschermen hebben een maximale hoogte van 1.60 meter;
  • Het onderste deel mag ondoorzichtig zijn tot een hoogte van maximum 1 meter, het bovenste deel moet uit veiligheidsglas bestaan met een rechte bovenkant, al dan niet afgewerkt met een fijn recht profiel in een neutrale kleur. Op elk windscherm mag de houder van de toelating een bescheiden publicitaire vermelding of logo aanbrengen;
  • Terrasschermen moeten volledig stabiel zijn, zonder gevaar voor de weggebruikers. Ze mogen de zichtbaarheid van de verkeerssituatie niet belemmeren. De aanvraag kan geweigerd worden indien de plaatsing van een tijdelijk of permanent terrasscherm de verkeersveiligheid in het gevaar brengt;
  • Verankering in de verharding van het openbaar domein is alleen toegelaten door middel van roestvrije keilbouten, die geplaatst worden volgens de voorschriften van de fabrikant en volgens de regels van de kunst; bevestiging van de stijlen mag eveneens door middel van (verplaatsbare) voeten of door middel van verankering aan de gevel. Het type verankering moet vermeld worden in de aanvraag, zoals bepaald in artikel 8. Beschadigingen aan het openbaar domein zullen door de gemeente hersteld worden en de kosten zijn ten laste van de aanvrager, zoals bepaald in artikel 13. De aanvrager kan nadien een schadebestek van de uitgevoerde herstelling bij het gemeentebestuur opvragen. Als de schermen gedurende de winterperiode verwijderd worden mag er geen het hindernis zijn voor de weggebruikers.

§ 5
Verlichting en verwarming:

  • De brandbeveiligingsvoorschriften op federaal, gewestelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau zijn van toepassing;
  • De terrasverwarmers en verlichtingselementen dienen op een veilige afstand van brandbare materialen geïnstalleerd te worden.

§ 6
Publiciteit en terrasdecoraties:

  • Op en rond het terras mogen maximaal twee publiciteitspanelen geplaatst worden;
  • De publiciteitspanelen mogen niet tegen de bomen worden bevestigd;
  • De publiciteitspanelen mogen maximaal volgende afmetingen hebben: grondoppervlakte 100 x 50 cm en hoogte 150 cm;
  • Losse elementen zijn toegelaten op de terrassen als ze deel maken van het totaalconcept;
  • Alle bloembakken en bloempotten zijn los, d.w.z. dat ze niet bevestigd worden aan/in het openbaar domein;
  • Bloembakken als afbakening zijn enkel toegestaan op het zomerterras en met een maximumhoogte van 1,20 meter;
  • Beplanting in haagvorm is niet toegestaan.

§ 7
Aansprakelijkheid:

  • De houder van de toelating is aansprakelijk voor mogelijke schade op persoonlijk letsel aan derden, of schade aan het openbaar domein, veroorzaakt door het terrasmeubilair of de terrasuitrusting;
  • Voor een terras op privé-eigendom dient de begrenzing van de eigendom gerespecteerd te worden.

F. Inwerkingtreding

Artikel 19

Dit terrasreglement treedt in werking op 3 maart 2023 voor alle nieuwe aanvragen.

Alle private innames van het openbaar domein voor het plaatsen van een terras dienen te voldoen aan de bepalingen van dit reglement.