Terug
Gepubliceerd op 15/12/2022

Besluit  gemeenteraad

do 08/12/2022 - 20:30

Gecoördineerd retributiereglement: voorwaarden: aanvullen en wijzigen

Aanwezig: Anne-Sophie Verschoore, schepen-voorzitter
Luc Derudder, burgemeester
Carine Geldhof, Jonas Van D'huynslager, Olivier De Marez, schepenen
Marleen Lefebre, Stijn Manhaeghe, Annelies Braeckevelt, Koen Vandenbroucke, Koen Castelein, Marijke Verbeke, Davy Verhulst, Nadine Dejonckheere, Dirk De Keyzer, Flore Vanluchene, Wim Behaeghe, Cyriel Seys, Marleen Martin-Debacker, raadsleden
Carl Vereecke, algemeen directeur
Verontschuldigd: Greet Desmet, raadslid
aanleiding

De verplichte aansluiting van de gemeente op het Vastgoedinformatieplatform vanaf 1 januari 2023.

Brief van IVIO van 4 november 2022 betreffende tarieven compostrecipiënten.

juridische overwegingen

Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, het laatst gewijzigd bij decreet van 20 december 2019 houdende programmadecreet bij begroting 2020.

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, het laatst gewijzigd bij decreet van 25 februari 2022 tot wijziging van het decreet van 2 maart 1999 houdende het beleid en het beheer van de zeehavens, het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en het decreet van 3 mei 2019 houdende de havenkapiteinsdienst.

Koninklijk besluit van 10 april 1992 tot coördinatie van wettelijke bepalingen inzake inkomstenbelastingen [WIB 1992], het laatst gewijzigd bij decreet van 6 mei 2019 houdende verscheidene fiscale bepalingen.

Koninklijk besluit van 27 augustus 1993 tot uitvoering van het wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, afgekort als “KB/WIB92”, het laatst gewijzigd bij koninklijk besluit van 5 september 2019 tot wijziging van het KB/WIB 92 op het stuk van het begrip overeenstemmend voertuig.

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de bestaande subsidies buitenschoolse opvang en de bijbehorende voorwaarden gedurende een overgangsperiode en tot wijziging van artikel 1,2 en 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 15 juli 2016 betreffende de subsidiëring van projecten vanuit het vroegere Fonds voor Collectieve Uitrustingen en Diensten en voor personeelsleden met een gewezen gescostatuut.

De Vlaamse codex ruimtelijke ordening en de uitvoeringsbesluiten.

Besluit van de gemeenteraad van 5 oktober 2017 betreffende invullen van het begrip dagelijks bestuur: hervaststellen.

Besluit van de gemeenteraad van 5 september 2019 betreffende Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam milieubeheer voor Izegem en Ommeland (I.V.I.O.): buitengewone algemene vergadering 9 december 2019: goedkeuren agenda, verlenging IVIO en statutenwijziging.

Besluit van de gemeenteraad van 14 november 2019 op de aanvragen in het kader van het omgevingsvergunningsdecreet, de aanvragen van stedenbouwkundige uittreksels en bodemsaneringsprojecten - vaststellen.

Besluit van de gemeenteraad van 5 november 2020 op de aanvragen in kader van het omgevingsvergunningsdecreet, de aanvragen van stedenbouwkundige uittreksels en bodemsaneringsprojecten: (her-)vaststellen.

Besluit van de gemeenteraad van 4 mei 2017 betreffende gecoördineerd retributiereglement: hervaststellen, het laatst gewijzigd bij besluit van de gemeenteraad van 7 juli 2022 betreffende gecoördineerd retributiereglement: voorwaarden zwembeurt en bibliotheek: aanvullen en wijzigen.

Besluit van de gemeenteraad van 4 mei 2017 betreffende gecoördineerd retributiereglement: hervaststellen, het laatst gewijzigd bij besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 maart 2021 betreffende gecoördineerd retributiereglement: tarieven culturele infrastructuur voor bedrijven: wijzigen.

feiten, context, argumentatie

Vanaf 1 februari 2023 moet een stedenbouwkundig uittreksel niet langer rechtstreeks bij de gemeente, maar via het nieuw opgerichte Vastgoedinformatieplatform worden aangevraagd.

In de eerste helft van 2023 zullen de kosten voor het stedenbouwkundig uittreksel nog rechtstreeks door de gemeente moeten verrekend worden met de aanvrager. 

Vanaf de tweede helft van 2023 zullen aanvragers via het Vastgoedinformatieplatform moeten betalen, waarna Vlaanderen, als beheerder en initiator van het platform, de gemeentelijke retributie zal doorstorten naar de gemeente.

Vlaanderen zelf rekent initieel een vaste kost van 35,00 euro per aanvraag aan als onderhoudskost voor het platform.

De manier waarop de gemeentelijke retributie kan worden berekend, wordt door het platform gelimiteerd omwille van eenvoud en gelijkvormigheid, en de twee mogelijkheden (per aanvraag of per perceel) betreffen een andere berekeningswijze dan opgenomen in het huidig belastingreglement.

De gemeente kiest ervoor om te werken per aanvraag.

Bij een aanvraag geldt een maximum van 5 aangrenzende percelen waartoe maximaal 1 perceel met gebouweenheid (adres) mag behoren.

Indien er meer dan 5 percelen aangevraagd worden, de percelen niet aangrenzend zijn of er meerdere percelen met een gebouweenheid worden aangevraagd, zal de retributie meerdere keren aangerekend worden.

Aangezien Vlaanderen geen belastingen kan innen, zal de belasting voor het aanvragen van een stedenbouwkundig uittreksel geschrapt worden uit het belastingreglement voor "aanvragen van stedenbouwkundige uittreksels en bodemsaneringsprojecten: (her-)vaststellen".

Een stedenbouwkundig uittreksel aanvragen met spoed (mits verhoging van de reguliere retributie), zoals het huidig belastingreglement voorziet, is niet mogelijk op het gewestelijk platform en wordt bijgevolg ook geschrapt in datzelfde belastingreglement.

De gemeentelijke retributie via het Vastgoedinformatieplatform wordt vanaf 1 februari 2023 op 110,00 euro gezet per aanvraag.

Het aanvragen van een stedenbouwkundig uittreksel zal vanaf 1 februari 2023 als retributie aangerekend worden en wordt op 110,00 euro per aanvraag gezet.

De nieuwe retributie wordt voorzien in het gecoördineerd retributiereglement.

Toelichting door de heer Derudder, burgemeester.

I.V.I.O. laat bij schrijven van 4 november 2022 weten dat reserveonderdelen van compostrecipiënten en aparte beluchtingsstokken niet meer in stock zijn en niet meer apart leverbaar zijn. 

Daarom werd beslist om de verkoop van deze reserveonderdelen stop te zetten.

Wormenbakken en keukenemmers worden reeds langere tijd niet meer aangekocht en verdeeld door I.V.I.O.

Er zijn geen aparte beluchtingsstokken, wormenbakken en keukenemmers meer voorradig in de gemeentelijke werkplaats, waardoor deze zullen worden geschrapt uit het retributiereglement.

Verder bleek bij nazicht van het retributiereglement dat artikel 5.1.1.2 (§1 en §2) met betrekking tot overgangsmaatregel inzake gebruik van de oude restafvalzakken (rood en zwart) en de stickers nog steeds zijn opgenomen.

Dit ondanks het feit dat deze zakken en stickers niet meer aanvaard (mogen) worden.

Deze artikels dienen bijgevolg te worden geschrapt uit het retributiereglement.

Toelichting door mevrouw Verschoore, schepen.

De regelgeving voor de buitenschoolse kinderopvang is gewijzigd.

Het vroegere besluit van de Vlaamse Regering bestaat niet meer en is vervangen door een nieuw besluit.

In het retributiereglement dient de verwijzing naar het oude besluit te worden vervangen door een verwijzing naar het nieuwe besluit.

Het nieuwe besluit spreekt alleen nog over maximumtarieven en niet meer over minimumtarieven voor de buitenschoolse kinderopvang.

De term minimumtarieven moet dus worden geschrapt in het retributiereglement.

De tarieven van De Wiemkes lagen altijd al boven de minimumtarieven (gewijzigd op 8/12 - opmerking diensthoofd de Wiemkes) dus inhoudelijk verandert dit niets.

Toelichting door mevrouw Geldhof, 1ste schepen.

financiële impact

De ontvangsten zijn voorzien in het meerjarenplan 2020-2025, actie 111, budgetrekening 0020-00/7316000 en actie 62, budgetrekening 0300-00/7032300/600.

amendement

niet van toepassing

tussenkomsten

niet van toepassing

Publieke stemming
Aanwezig: Anne-Sophie Verschoore, Luc Derudder, Carine Geldhof, Jonas Van D'huynslager, Olivier De Marez, Marleen Lefebre, Stijn Manhaeghe, Annelies Braeckevelt, Koen Vandenbroucke, Koen Castelein, Marijke Verbeke, Davy Verhulst, Nadine Dejonckheere, Dirk De Keyzer, Flore Vanluchene, Wim Behaeghe, Cyriel Seys, Marleen Martin-Debacker, Carl Vereecke
Voorstanders: Luc Derudder, Carine Geldhof, Jonas Van D'huynslager, Olivier De Marez, Anne-Sophie Verschoore, Nadine Dejonckheere, Dirk De Keyzer, Flore Vanluchene, Cyriel Seys, Marleen Martin-Debacker
Onthouders: Marleen Lefebre, Stijn Manhaeghe, Annelies Braeckevelt, Koen Vandenbroucke, Koen Castelein, Marijke Verbeke, Davy Verhulst, Wim Behaeghe
Resultaat: Met 10 stemmen voor, 8 onthoudingen
besluit

Artikel 1

Het gecoördineerd retributiereglement wordt als volgt vastgesteld:

Hoofdstuk 1 - INLEIDENDE BEPALINGEN

Artikel 1.1.1.1      

Ons besluit van 19 december 2013 betreffende gecoördineerd retributiereglement: vaststellen en de latere wijzigingen (gemeenteraad van 4 september 2014, 5 maart 2015, 4 juni 2015, 3 september 2015, 4 februari 2016, 2 juni 2016) worden opgeheven per 1 juli 2016.

De voorwaarden voor de retributies worden vastgelegd door de gemeenteraad.

Artikel 1.1.1.2      

Een vereniging wordt erkend als een erkende vereniging indien de vereniging:

    • ofwel lid is van een Oostrozebeekse gemeentelijke adviesraad;
    • ofwel jaarlijks gesubsidieerd wordt door het gemeentebestuur van Oostrozebeke;
    • ofwel op basis van een gemotiveerde aanvraag, zich door het college heeft laten erkennen als erkende vereniging. De erkenning geldt voor één legislatuur. De criteria om erkend te worden, staan opgelijst in de diverse subsidiereglementen.

Alle andere verenigingen worden als niet erkende vereniging beschouwd.

Artikel 1.1.1.3      

Onder een dagperiode wordt verstaan:

    • dagperiode 1: voormiddag van 8.30 u. tot uiterlijk 12.30 u.;
    • dagperiode 2: namiddag van 13.00 u. tot uiterlijk 18.30 u.;
    • dagperiode 3: de avond van 19.00 u. tot uiterlijk 24 u.;
    • een periode met maximumduur van 5 u. (opeenvolgende uren).

Artikel 1.1.1.4      

Indien de deelnameprijs gebaseerd wordt op een berekening wordt het bekomen bedrag als volgt afgerond:

    • < 50 eurocent: naar de vorige eenheid;
    • ≥ 50 eurocent: naar de volgende eenheid.

Artikel 1.1.1.5    

Jaarlijks worden de prijzen voor het gebruik van lokalen, terreinen of bergingen aangepast aan de index van de consumptieprijzen. Het betreft de onderafdeling 8.3.1, 8.3.2.1 en 8.3.3, de afdeling 8.4,de afdelingen 9.4, 9.5 (met uitzondering van de artikels 9.5.1.2 en 9.5.1.3), afdeling 9.6, afdeling 9.7 en artikel 17.1.1.1.

Jaarlijks worden de deelnameprijzen voor activiteiten aangepast aan de index van de consumptieprijzen. Het betreft hoofdstuk 12.

Zesjaarlijks wordt bij aanvang van het schooljaar de prijs van de zwembeurten aangepast aan de gezondheidsindex. Het betreft onderafdeling 12.4.

De aangepaste prijzen zijn van toepassing vanaf 1 september.

De formule is de volgende:

Basisprijs x indexcijfer der consumptieprijzen van de maand januari van het jaar/indexcijfer van de consumptieprijzen van de maand juni 2019.

Voor onderafdeling 12.4: prijs van toepassing schooljaar voor ingebruikname x gezondheidsindex augustus kalenderjaar aanpassing / gezondheidsindex augustus jaar datum van ingebruikname.

De prijs wordt afgerond op 50 eurocent.

    • < 50 eurocent: naar 0,50;
    • ≥ 50 eurocent: naar de volgende eenheid.

De tarieven die van toepassing zijn, staan op de website of worden opgenomen in de communicatie van het gemeentebestuur.

Het tarief van toepassing op het ogenblik van de opmaak van de factuur of eindfactuur wordt toegepast.

Het ter beschikking stellen van zalen met drankafname in de culturele infrastructuur in onderhevig aan btw.

De prijzen voor het gebruik van zalen in de culturele infrastructuur zijn steeds inclusief btw.

Bij gebruik van een zaal zonder drankafname wordt standaard een forfait voor drank aangerekend.

Deze forfait van 5% zit vervat in de prijs.

Artikel 1.1.1.6      

Overgangsbepaling: De vorderingen of contracten, welke opgemaakt werden, op basis van het bestaande retributiereglement blijven behouden en worden niet aangepast aan het gewijzigd tarief.

Hoofdstuk 2 - ALGEMENE ZAKEN

Voor het afleveren van administratieve prestaties wordt een retributie aangerekend. 

Hoofdstuk 3 - FOTOKOPIEDIENST

Artikel 3.1.1.1      

De vermelde prijzen zijn de prijs per blad.

Artikel 3.1.1.2      

De kopieën genomen in het kader van het decreet op de openbaarheid worden aangerekend aan het tarief van de verenigingen. Dit geldt ook voor de afschriften van de akten en stukken betreffende het bestuur van de gemeente in toepassing van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. In uitzonderlijke gevallen wordt door het schepencollege de kostprijs bepaald.

Afdeling 3.2     Verenigingen

Artikel 3.2.1.1      

Deze tarieven zijn enkel van toepassing voor erkende verenigingen bij aanvragen via de fotokopiedienst. De tarieven voor particulieren zijn van toepassing, indien geen gebruik gemaakt wordt van de fotokopiedienst, uitgezonderd bij gebruik van een kopieerpasje bibliotheek.

Hoofstuk 4 - BEGRAAFPLAATSEN

[...]

Hoofdstuk 5 - AFVAL

Artikel 5.1.1.4      

De scholen worden vrijgesteld van betaling van PMD zak 120 liter (blauw). De scholen worden per jaar vrijgesteld van de betaling van de huisvuilzak (geel) voor 1,5 zak per leerling. Het aantal leerlingen wordt bepaald op basis van de schoolbevolking op de eerste schooldag van februari van het schooljaar waarin 1 januari van het vrijstellingsjaar valt. Deze vrijstelling gebeurt door het leveren van zakken door het gemeentebestuur in de loop van de maand juni.

Artikel 5.1.1.5      

De gemeente geeft opdracht aan de intercommunale I.V.I.O. te zorgen voor de verdeling van de huisvuilzakken in het I.V.I.O. werkingsgebied. De burgers bevoorraden zich bij de verdeelpunten, aangeduid door de gemeente in overleg met de intercommunale I.V.I.O..

Artikel 5.1.1.6      

De gemeente machtigt de opdrachthoudende vereniging I.V.I.O. om de retributie-inkomsten, verschuldigd voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval, te innen.

Artikel 5.1.1.7      

De retributie wordt contant ingevorderd tegen afgifte van de betreffende zakken. De invordering van de retributie zal desnoods in overeenstemming met de wetsbepalingen betreffende de burgerlijke procedure gebeuren.

Artikel 5.1.1.8      

Het college van burgemeester en schepenen beslist over een verlaging van de tarieven van artikel 5.1.1.3. Een pakket kan samengesteld worden waarbij de promotieprijs niet meer bedraagt dan 50 % van de normale prijs.

Artikel 5.1.1.9                

Een retributie is verschuldigd voor de ophaling van grofvuil en groot elektrisch materiaal. Dit systeem houdt in dat inwoners die dat wensen bepaalde voorwerpen/materialen van grof vuil en elektrisch en elektronisch materiaal (AEEA) kunnen laten ophalen. De inwoners moeten de vraag stellen aan I.V.I.O. Volgens het van toepassing zijnde politiereglement.

Artikel 5.1.1.10 overgangsmaatregel

[...]

Hoofdstuk 6 - HUWELIJKSPLECHTIGHEDEN

Artikel 6.1.1.2      

De huwelijken, volgens tarief 1, zijn deze die plaatsvinden op de vastgestelde dagen en uren, namelijk op donderdag en vrijdag tussen 16.30 u. en 18.30 u.

Artikel 6.1.1.3      

De huwelijken, volgens tarief 2, zijn deze die plaatsvinden

    • op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 9 u. en 16.30 u.
    • zaterdag van 9 u. tot en met 14.30 u.

Op zaterdag na 14.30 u. en op zondag worden geen huwelijken voltrokken.

Artikel 6.1.1.4      

De verschillende retributies zullen door de toekomstige echtgenoten bij het opmaken van het dossier betaald worden. In geval het huwelijk door onvoorziene omstandigheden niet kan plaatsvinden, zal de retributie worden terugbetaald. 

Hoofdstuk 7 - KERMISSEN

Afdeling 7.1     Standplaats op de kermis

Onderafdeling 7.1.1   Standplaats op de kermis – abonnementen

[...]

Onderafdeling 7.1.2   Standplaats op de kermis – losse plaatsen

[...]

Artikel 7.1.2.1      

Het standgeld wordt berekend op basis van de ingenomen oppervlakte van de attractie: (btw niet van toepassing)

Hoofdstuk 8 - CULTURELE INFRASTRUCTUUR

Artikel 8.1.1.1      

De culturele infrastructuur omvat het gemeenschapscentrum “O.C. Mandelroos”, gemeenschapszaal “Tjuf”en de “Ginstezaal”.

[...]

Afdeling 8.2     Algemeen

Artikel 8.2.1.1         

Het gebruik van de culturele infrastructuur is gratis voor activiteiten, vergaderingen of opleidingen georganiseerd door:

    • het gemeentebestuur van Oostrozebeke;
    • het OCMW van Oostrozebeke;
    • de erkende Oostrozebeekse gemeentelijke adviesraden;
    • de Oostrozebeekse scholen, zo het om activiteiten gaat door en/of voor de kinderen;
    • het Rode Kruis afdeling Oostrozebeke beperkt tot bloedinzamelingen;
      • de politiezone MIDOW beperkt tot vergaderingen en opleidingen en de oppensioenstelling van een personeelslid of als het organisaties zijn in het belang van het politiepersoneel of de Oostrozebeekse bevolking of de bevolking van de politiezone;
      • de brandweerzone MIDWEST beperkt tot vergaderingen en opleidingen of als het organisaties zijn in het belang van het brandweerpersoneel of de Oostrozebeekse bevolking of de bevolking van de brandweerzone;
      • intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, waarbij de gemeente Oostrozebeke en/of OCMW Oostrozebeke zijn aangesloten of deel van uitmaken beperkt tot vergaderingen en opleidingen;
      • de politieke fracties, die deel uitmaken van de gemeenteraad beperkt tot de gesloten fractievergaderingen.

Voor reservatieaanvragen, die niet vallen onder de hoger vermelde punten, vallen:

    • de politieke fracties van Oostrozebeke onder de prijsgroep niet erkende vereniging;
      • instanties gelokaliseerd in het sociaal huis en instanties met een toelage van de gemeente onder de prijsgroep erkende vereniging;
      • de kerkelijke federatie Oostrozebeke-Wielsbeke onder de prijsgroep erkende vereniging;
      • instanties die lessenreeksen organiseren voor de inwoners van Oostrozebeke onder de prijsgroep particulier.

Artikel 8.2.1.2    

Op de tarieven van de volledige Eenaemezaal met of zonder podium wordt een vermindering van 50 % toegestaan voor erkende en niet erkende verenigingen indien deze zaal minimum drie keer ter beschikking gesteld wordt binnen het werkjaar van de vereniging (activiteiten in één keer aan te vragen).

De geplande activiteiten moeten voor eigen leden zijn of voor een ruimer publiek. Vergaderingen, repetities, klaarzetten of opruimen komen niet in aanmerking.

De geplande activiteiten moeten ook effectief doorgaan.

Een annulatie telt niet mee als activiteit.

In geval van een annulatie wordt de factuur herberekend.

De vermindering wordt niet toegestaan voor fuiven.

Artikel 8.2.1.3      

Straatcomités, klasjaren en wijkfeesten van Oostrozebeke (geen persoonlijk initiatief) en politieke fracties die deel uitmaken van de gemeenteraad mogen eenmaal per jaar de culturele infrastructuur huren aan tarief erkende vereniging.

Er mogen geen fuiven georganiseerd worden door straatcomités, klasjaren en wijkfeesten.

Wordt beschouwd als een wijkfeest of straatcomité:

    • minstens drie organisatoren, woonachtig in de betreffende wijk of straat;
    • enkel voor de mensen van de wijk of straat;
    • alle inwoners van de betreffende wijk of straat moeten uitgenodigd zijn.

Wordt beschouwd als een klasjaar:

    • voor de viering van een reünie per veelvoud van vijf (bv. 5 – 10 – 15 – 20 - … jaar)

Artikel 8.2.1.4      

Organisaties ten voordele van een goed doel mogen éénmaal per jaar de culturele infrastructuur huren aan tarief erkende vereniging. Er moet een budget bezorgd worden bij de aanvraag (ten laatste drie maanden voor de Eenaemezaal en ten laatste één maand voor de andere zalen) en een afrekening uiterlijk twee maanden na de activiteit.

Hoofdstuk 9 - GEMEENTELIJK SPORTCENTRUM “DE MANDELMEERSEN”

Afdeling 9.1     Sportactiviteiten ingericht door de gemeente

[...]

Afdeling 9.2     Recreatiesportkoffers

Artikel 9.2.1.1      

Recreatiesportkoffers kunnen gehuurd worden door

  • erkende verenigingen;
  • instellingen en diensten en niet erkende verenigingen met een werking in  Oostrozebeke.
  • Oostrozebeekse scholen, OCMW Oostrozebeke en RSO

 

 

Afdeling 9.3     Volksspelen

Artikel 9.3.1.1      

Volkspelen kunnen gehuurd worden door:

  • erkende verenigingen;
  • instellingen en diensten van Oostrozebeke, inwoners van Oostrozebeke en gemeentebesturen;
  • niet-erkende verenigingen, instellingen, diensten en privé-personen;
  • Oostrozebeekse scholen, OCMW Oostrozebeke en RSO

 

 

Afdeling 9.4     Huur sportinfrastructuur voor sportactiviteiten

Artikel 9.4.1.2      

Het college van burgemeester en schepenen kan, in afwijking van de tarieven vastgesteld voor de huur van de sporthallen, zaal met parketvloer, vergaderzaal, voetbalvelden, tennisvelden, douches en kleedkamers, aan individuen die voldoen aan de voorwaarden van de huurovereenkomsten een voordeliger tarief toekennen. De toegestane vermindering mag maximum 50 % bedragen.

Artikel 9.4.1.3      

Een voordeliger tarief wordt toegekend aan de Oostrozebeekse schoolgaande jeugd, jonger dan 20 jaar die tijdens de weekdagen van de schoolvakanties de vrije uren van de sportinfrastructuur huren

 

 

Afdeling 9.5     Huurovereenkomsten

Artikel 9.5.1.1      

De huurprijzen van de huurovereenkomsten voor erkende en niet-erkende verenigingen worden bepaald op een percentage van de werkelijke huurprijs volgens schalen:

Artikel 9.5.1.4      

Er wordt een minimum huurprijs van een huurcontract bepaald.

 

 

Artikel 9.5.1.5      

KSCOR betaalt een vaste huurprijs/maand voor gebruik van de voetbalvelden voor trainingen en wedstrijden met uitzondering van tornooien.

Bij onbespeelbaarheid van de voetbalvelden door weersomstandigheden of door overmacht kan KSCOR tijdens de vrije uren van de sporthal binnen trainen.

 

 

 

Artikel 9.5.1.6      

KSCOR-jeugd betaalt een vaste huurprijs/maand voor gebruik van de voetbalvelden voor trainingen en wedstrijden met uitzondering van tornooien.

Bij onbespeelbaarheid van de voetbalvelden door weersomstandigheden of door overmacht kan KSCOR-jeugd en KSCOR tijdens de vrije uren van de sporthal binnen trainen.

 

 

Artikel 9.5.1.7      

Tennisclub Oostrozebeke betaalt een vaste huurprijs voor de periode van 1 april tot 31 oktober voor het gebruik van de buitentennisvelden met uitzondering van tornooien

 

 

Afdeling 9.6     Gebruik sportinfrastructuur voor andere dan sportactiviteiten

Onderafdeling 9.6.1   Huur binnensportinfrastructuur en van de speelweide voor andere dan sportactiviteiten

De binnensportinfrastructuur en de speelweide kan door erkende verenigingen gehuurd worden voor andere dan sportactiviteiten.

Onderafdeling 9.6.2   Gebruik van de sportinfrastructuur voor commerciële doeleinden

Artikel 9.6.2.1      

Commerciële activiteiten zijn activiteiten gebaseerd op het maken van winst voor personen of commerciële organisaties/verenigingen.

Artikel 9.6.2.2      

Er wordt een onderscheid gemaakt in tarief voor Oostrozebeekse inwoners en niet-Oostrozebekeekse inwoners.

 

 

Hoofdstuk 10 - GEMEENTELIJKE OPENBARE BIBLIOTHEEK

Afdeling 10.1   Lidgeld

Artikel 10.1.1.1   

Om lid te zijn van de gemeentelijke openbare bibliotheek wordt een lidmaatschap aangerekend.

Artikel 10.2.1.1

[...]

Afdeling 10.2   Leengeld

Per exemplaar wordt een leengeld betaald.

Artikel 10.2.1.5  Promotie

In het kader van de promotie van de bibliotheek kunnen bonnen uitgedeeld worden voor gratis uitleningen.

In het kader van de promotie van de boekenverkoop kunnen bonnen uitgedeeld worden voor gratis boeken uit de boekenverkoop. 

Afdeling 10.6   Cursussen

Artikel 10.6.1.1  Cursusgeld

Cursussen georganiseerd door het gemeentebestuur van Oostrozebeke kunnen enkel gevolgd worden door inwoners van Oostrozebeke en door de medewerkers van de Dienstenwinkel Oostrozebeke.

In het cursusgeld is per les één koffie of frisdrank inbegrepen en de syllabus;

Artikel 10.6.1.2  Voorwaarden

    • de cursist betaalt het volledige bedrag van de lessenreeks als inschrijvingsgeld;
    • dit inschrijvingsgeld wordt niet terugbetaald behoudens overmacht;

Hoofdstuk 11 - GEMEENTELIJKE UITLEENDIENST

Artikel 11.1.1.1   

Servies en bestek van het gemeenschapscentrum “O.C. Mandelroos” worden steeds afgenomen en betaald per bak.

Artikel 11.1.1.3   

Voor de huurprijs van toestellen die aan slijtage onderworpen zijn, wordt volgend principe gehanteerd: 0,5 % van de aankoopprijs (21 % btw).

Artikel 11.1.1.4   

Bij laattijdig terugbrengen van het uitgeleende materiaal wordt een schadevergoeding gevraagd per dag per set:

 

 

Artikel 11.1.1.5   

Het OCMW Oostrozebeke, de gemeentelijke adviesraden en de Oostrozebeekse scholen zijn vrijgesteld van het betalen van zowel de huurprijs als de waarborg.

Erkende en niet-erkende verenigingen zijn vrijgesteld van het betalen van huurprijs voor bestek en vaatwerk voor gebruik van dit materiaal tijdens vergaderingen en repetities.

Erkende en niet-erkende verenigingen krijgen een korting van 50 % op de huurprijs van bestek en vaatwerk indien men minimum drie keer binnen het werkjaar van een vereniging een activiteit heeft, waarbij bestek en vaatwerk wordt gehuurd (vergaderingen en repetities tellen niet mee - gebruik in één keer aan te vragen).

De politieke fracties die deel uitmaken van de gemeenteraad beperkt tot de gesloten fractievergaderingen, die doorgaan in de culturele infrastructuur, zijn vrijgesteld van het betalen van de huurprijs en waarborg voor een dataprojector.

Artikel 11.1.1.6   

Voor de ontlening van materialen, zowel binnen als buiten het gemeenschapscentrum “O.C. Mandelroos” moet geen waarborg betaald worden.

Artikel 11.1.1.7   

Voor het vervoer voor erkende en niet erkende verenigingen wordt per rit een uurloon aangerekend. Erkende verenigingen betalen niet voor de ritten waarbij de vlaggenmasten en/of de luifeltent wordt vervoerd. Transport gebeurt enkel binnen de grenzen van de gemeente Oostrozebeke.

Dit artikel geldt niet voor het OCMW Oostrozebeke, de gemeentelijke adviesraden en de Oostrozebeekse scholen.

Artikel 11.1.1.8   

Per activiteit moet leengeld betaald worden.

Voor nadars en verkeerssignalisatie is dit beperkt tot drie kalenderdagen, dag van ophalen en terugbrengen niet inbegrepen.

Hoofdstuk 14 - INITIATIEF VOOR BUITENSCHOOLSE OPVANG “DE WIEMKES”

Afdeling 14.1   Ouderbijdragen

Artikel 14.1.1.1   

De financiële bijdrage van de gezinnen wordt bepaald volgens het besluit van de Vlaamse Regering van 24 september 2021 tot regeling van de bestaande subsidies buitenschoolse opvang en de bijbehorende voorwaarden gedurende een overgangsperiode en tot wijziging van artikel 1,2 en 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 15 juli 2016 betreffende subsidiëring van projecten vanuit het vroegere Fonds voor Collectieve Uitrustingen en Diensten en voor personeelsleden met een gewezen gesco-statuut.

In deze tarieven zijn de verplichte tussendoortjes inbegrepen.

Voor de woensdagnamiddag geldt het voordeligste tarief (ofwel tarief halfuurbijdrage ofwel tarief schoolvrije dagen en vakantiedagen).

Als de maximumbedragen (gewijzigd op 8/12 - opmerking diensthoofd de Wiemkes) uit de regelgeving na 1 januari 2020 geïndexeerd worden in toepassing van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 september 2021 tot regeling van de bestaande subsidies buitenschoolse opvang en de bijbehorende voorwaarden gedurende een overgangsperiode en tot wijziging van artikel 1,2 en 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 15 juli 2016 betreffende subsidiëring van projecten vanuit het vroegere Fonds voor Collectieve Uitrustingen en Diensten en voor personeelsleden met een gewezen gesco-statuut, worden bovenstaande tarieven elk jaar op 1 januari verhoogd.

Dit gebeurt volgens deze formule: huidig tarief x gezondheidsindex van oktober van het huidig kalenderjaar/gezondheidsindex van oktober van het vorig kalenderjaar. 

Artikel 14.1.1.2   

Als de financiële situatie van de ouder(s) daartoe aanleiding geeft, kan een sociaal tarief gehanteerd worden. Indien een ouder denkt hiervoor in aanmerking te komen, neemt hij/zij contact op met de coördinator. Na een sociaal onderzoek door het OCMW beslist het college van burgemeester en schepenen of het sociaal tarief wordt toegestaan. Dit besluit wordt jaarlijks herzien.

Afdeling 14.2   Supplementaire bijdragen voor de kinderopvang

Artikel 14.2.1.1   

Naast de ouderbijdragen moet supplementair betaald worden:

  • voor de verplichte soep op woensdagmiddag

 

 

  • voor het verplicht warm middagmaal

 

 

  • voor speciale activiteiten:

 

 

  • per begonnen kwartier en per kind voor de tijd dat het kind of kinderen niet afgehaald is of zijn na de normale eindduur

 

 

Hoofdstuk 15 - VERLAGEN, VERLEGGEN EN VERBREDEN VAN OPRITTEN AAN BESTAANDE WEGEN

Artikel 15.1.1.1   

Deze werken worden rechtstreeks door de aannemer, aangesteld door de gemeente, aan de aanvrager gefactureerd. 

Hoofdstuk 17 - GEMEENTELIJKE WERKPLAATS

Artikel 17.1.1.1   

In de gemeentelijke werkplaats kan berging gehuurd worden door erkende verenigingen.  

 

 

Hoofdstuk 18 - OMGEVING

Artikel 18.1.1.1 

Voor de behandeling van een vraag tot stedenbouwkundig uittreksel wordt een retributie aangerekend.

Artikel 2

De aanpassingen van het gecoördineerd retributiereglement, zoals bepaald in het artikel 1 van onderhavig besluit, treedt in werking als volgt:

  • vanaf 1 januari 2023: de artikelen 5.1.1.10 en 14.1.1.1.;
  • vanaf 1 februari 2023: het artikel 18.1.1.1.